Spelen is van levensbelang

Elke dag opnieuw bedenken wat we willen gaan eten. De boodschappen doen zodat we de ingrediënten in huis hebben. Het bereiden van het voedsel en vervolgens opeten van het gerecht en ons lichaam voorzien van de nodige voedingsstoffen. Een heel belangrijk ritueel! Maar de realiteit haalt ons soms in.

Van druk ingeplande werkdagen, energie die op is aan het einde van een dag, het ‘geen zin hebben om te koken’, financieel niet veel te besteden hebben, geen affiniteit hebben met koken, van het ‘potje hier, pakje daar’-gemak zijn, even snel een magnetron maaltijd nuttigen,… allemaal redenen om je eigen ritueel vorm te geven met de beperkingen én de mogelijkheden die er op dat moment zijn. Zo creëert ieder een eigen ritueel rondom maaltijden.

Vanaf het moment dat onze kinderen met ‘de pot’ mee gingen eten, voelde ik nog meer de verantwoordelijkheid hun zo optimaal mogelijk te voorzien van de juiste voeding. Maar naast werk en het opvoeden van twee jonge kinderen, ook nog elke dag na moeten denken over wat we die dag zouden gaan eten en hoe dit vorm te geven…passende binnen wat ze wel of juist niet aten. Pffff mijn energie vloog te deur uit. Dat gaf een nog zwaarder gevoel, en dat wilde ik niet.

Je stopt niet met spelen omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je stopt met spelen. (Omdenken-spreuk )

 

Mijn creatieve brein ging draaien op volle toeren en … gaandeweg kwamen de ideeën: hoe kan ik hier spelenderwijs vorm aan geven?

Hier enkele tips voor ouders met kinderen. En mogelijk ook voor ieder die dit gewoon handig en/of leuk lijkt. Ik deel ze graag met jullie:

 

Tip 1: Vingertjes dag

Kinderen leren spelenderwijs. Hierdoor spelen ze ook vaak met hun eten: wat is het? Hoe voelt het? Hoe is de structuur en hoe smaakt het? Vanuit een fatsoensnorm wordt dit ontdekken vaak vroegtijdig gecorrigeerd ofwel begrensd.

Wij introduceerden 1 dag in de week onder de naam: ‘vingertjes dag’. Speciaal op die dag mocht je, ongeacht wat er qua maaltijd bereid werd, eten zonder bestek, dus met je vingers. De rest van de week met bestek. Kies een dag dat het beste voor je uitkomt en… speel eens mee!

 

Tip 2: Wat zou jij deze week graag een keer willen eten?

Vraag je kind wat hij/zij graag een keer zou willen eten deze week. Waarom ‘deze week’? In een drukke periode geef je jezelf de ruimte voorbereidingen te treffen en de tijd te nemen om dat gerecht daadwerkelijk te bereiden. Voor het kind is een week overzichtelijk en het kind wordt betrokken bij het ritueel van maaltijden.

 

Tip 3: Eten van de Wereld

Voor de kinderen die al wat landen van de wereld kennen is het leuk om kaartjes te maken met diverse landen van de wereld erop. Laat ze een kaartje uitkiezen van welk land ze een gerecht willen eten. Aan jou de keus welk gerecht (passend binnen de voorkeurssmaken van het gezin) het gaat worden. Onze zoon zei bijvoorbeeld: iets uit Japan, maar geen sushi en onze dochter zei: graag een gerecht uit Texas, zolang het maar geen hamburger is. Hun ideeën voor dat land of die streek kwam voort vanuit een tv-programma, het maken van een werkstuk, een land dat centraal heeft gestaan bij aardrijkskunde, of omdat ze daar op vakantie zijn geweest. Het maakt niet uit, zolang de nieuwsgierigheid maar gewekt wordt.

 

Hier een 'recept van de wereld' dat we gekozen hebben naar aanleiding van een werkstuk over Afrika. Eenvoudig te maken, en goed voedend en vullend.

 

Afrikaanse Pindakaassoep

 

4 – 6 personen (afhankelijk als voorgerecht of maaltijdsoep)

15 minuten voorbereiding

45 minuten bereiden

 

Ingrediënten:

  • Scheutje olie
  • 2 uien in halve ringen gesneden
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ theelepel peperkorrels (als kinderen dit te pittig vinden, laat je het gewoon weg)
  • 2 liter groentebouillon
  • 600 ml passata (= tomatensaus)
  • ½ theelepel chilipeper (idem als beschreven bij de peperkorrels)
  • 1 kopje zilvervliesrijst
  • 2 rode paprika’s in kleine blokjes gesneden
  • Pindakaas met nootjes

 

Bereiding:

Fruit de ui, de knoflook en de peperkorrels tot de uien glazig zijn. Voeg de bouillon, passata en de chili toe. Laat dit 15 min. garen. Voeg zilvervliesrijst toe en laat het een half uurtje op laag vuur koken. Voeg de paprika toe en breng het geheel op smaak door naar behoefte pindakaas met nootjes toe te voegen.

 

Succes en smakelijk eten!

 

Lieve groet, Laura

 

Februari 2021