"Ik ben er helemáál klaar mee!"

De manier hoe dit uitgesproken wordt, geeft op dat moment een grens weer, men is met iets of iemand helemaal klaar. Iets heeft te lang voortgeduurd. De taks is meer dan bereikt. Dit wat (zeer) onprettig is, dient het liefst nú gestopt te worden! Vaak bespeur je hier een vleugje wanhoop en meestal ook een flinke dot frustratie bij. Misschien herken je dit bij jezelf of vanuit iemand in je omgeving.

 

Om over na te denken met mini oefening. Je hebt nodig: pen en papier:

 

Oefening: Herken je dit bij jezelf? Maak eens een lijstje met waar jij overal ‘klaar mee’ bent. Daarna pas verder lezen.

Zeggen dat je er ‘helemaal klaar mee bent’, impliceert dat je het al opgeruimd hebt. En klaar bent datgene achter je te laten, zodat je verder kunt gaan met je leven. Máár… ben je er echt klaar mee als je dat uitspreekt? Heb je dat dan verwerkt? Een plekje gegeven? Kun je het laten rusten? (wat niet hetzelfde is als gelatenheid). Kun je het achter je laten, waarbij het oké voelt zowel met je hoofd (je ratio) als met je lijf en leden?

 

Óf begint het dan pas? In werkelijkheid zeggen we op zo’n moment onderliggend: “ik ben er klaar vóór!” Ik ben er klaar voor om die grens, die nu echt bereikt is, te gaan stellen! Ik ben er nu klaar voor om dit thema, deze situatie, dit conflict, deze relatie anders aan te gaan pakken of juist te doen stoppen. In elk geval niet meer door te gaan op de manier(en) die al geprobeerd zijn. Ook al weet je nog niet ‘hoe’ je dit het beste aan kunt pakken.

De realisatie dat je er klaar voor bent een andere weg in te slaan is immers de eerste stap te zetten. Hoe dit aan te pakken, volgt daarna wel.

 

Oefening vervolg: Vervang je ‘ik ben er helemaal klaar mee’-lijstje eens met de zin: ‘ik ben er helemaal klaar voor’. Wat concludeer je dan voor jezelf?

 

Geef jezelf de tijd je inzichten te laten bezinken en doe er je voordeel mee!

 

Veel succes gewenst!

 

Lieve groet, Laura

 

juli 2020